Trekker rijschool

Cor van Leeuwen

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een tractor of trekker?

Vanaf 1 juli 2015 is een tractorrijbewijs noodzakelijk om een tractor of trekker te mogen besturen op de openbare weg. Dit heet ook wel het trekkerrijbewijs of T-rijbewijs. Het huidige trekkercertificaat komt hiermee te vervallen.

haaltrekkerrijbewijs tractorInvoering trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)
Alle bestuurders (vanaf 16 jaar) van een landbouwtrekker (LTB) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) moeten een T-rijbewijs hebben om de openbare weg op te mogen. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen.

Bovendien zijn de eisen aan de rijvaardigheid voor iedereen gelijk. De eisen komen via een wijziging terecht in de wegenverkeerswet en in het reglement rijbewijzen.


Overgangsfase naar tractorrijbewijs (T-rijbewijs)
heb je nu al een trekkercertificaat dan kun je tot 1 jaar na invoering van het T-rijbewijs dit omwisselen zodat je direct beschikt over een T-rijbewijs. 

Uitzonderingen voor T-rijbewijs
De gazonmaaiers en kleine straatvegers welke in transportstand niet breder zijn dan 1.30M zijn vrijgesteld van het T-rijbewijs. Hiervoor geldt wel dat er geen trekhaak aanwezig is en het voertuig bestemd is voor één functie.

Beschik je niet over het T-rijbewijs dan mag je niet op de openbare weg met de tractor en ben je niet verzekerd. Meer informatie over het T-rijbewijs staat in het document "Vragen en antwoorden" (van de Rijksoverheid) over de invoering van het T-rijbewijs. Klik hier om te downloaden.

Beginnen met trekker rijlessen of informatie gewenst?
Stuur een email of pak de telefoon en bel ons. Wij zijn bereikbaar op 06-18019728.